Zo klein als dat Slovenië is, zo ontzettend divers is het landschap. Een ding is zeker: als je van mooie natuur houdt dan is Slovenië jouw land. Na Zweden en Finland is dit namelijk het groenste land van Europa! In september was ik een week lang op rondreis door dit prachtige land en kwam tot de ontdekking dat Slovenië het perfecte outdoor-vakantieland is. In dit artikel neem ik je mee naar de mooiste natuur in Slovenië, wat gelijk staat aan adembenemende Alpentoppen, uitgestrekte valleien, watervallen, bergen en meren!
De mooiste natuur in Slovenië
Mijn roadtrip door Slovenië begon in buurland in Italië. Ik vloog namelijk op Venetië, dat slechts op een klein uurtje van Slovenië ligt. Maar vanaf april 2017 vliegt Transavia op hoofdstad Ljubljana en ben je dus nog sneller midden in de natuur! Hoe fijn deze stad ook is, de echte reden voor mijn reis is de natuur. Overal is het groen, wist je dat Slovenië voor bijna 60% uit bos bestaat? Het is aan te raden om in Slovenië een auto te huren, want ook al is het land klein, alleen dan kom je op de mooiste uithoeken. Het is dichtbevolkt en de wegen zijn ontzettend rustig. De meeste reizigers rijden door naar Kroatië dus het grote voordeel is dat je de meeste plekken voor jezelf hebt. Wij hadden pecht met het druilerige weer, ga je in de zomer dan zullen de plaatjes er nog mooier uit zien!
Lees ook: 11 x doen in Slovenië
De Julische bergen
Onze rondreis begon in de Sloveense Alpen, in de Julische bergen. Het noord-westen van Slovenië maakt deel uit van het Alpen gebergte en pakt daarom nog net de mooiste bergen mee van Europa mee. Daarmee zijn de Julische Alpen in Slovenië geboren. De Sloveense Alpen zijn net zo indrukwekkend en misschien nog wel verrassender dan die in bijvoorbeeld Oostenrijk. De afwisseling van natuur is enorm, het ene moment staan we op meer dan 1000 meter hoogte, even later klimmen we over natte stenen weggetjes, glijden we bijna uit over de bladeren maar komen we uit bij de lichtblauwe rivier dat tussen de stenen stroomt. Het water dat mysterieus in de verte verdwijnt. Zoveel liefde voor moeder natuur en haar wonderschone verrassingen.
Triglav National Park
Het Nationaal Park Triglav is onderdeel van de Julische Alpen. Het ligt in de regio Gorenjska en de hoogste berg Triglav (2.864 meter) is het symbool van het park. Naast deze berg zijn er nog een aantal andere bergen te vinden en in de winter is het er spierwit van de sneeuw. Kranjska Gora is de belangrijkste wintersportstad het land. Op de talrijke skipistes kan je tot de maand juni skiën! Het natuurgebied is ongeveer even groot als de grondoppervlakte van de twintig Nederlandse nationale parken samen. Je vindt er naast de meest indrukwekkende besneeuwde bergtoppen, ook woeste watervallen, kliffen waar je spontaan hoogtevrees van krijgt, kalme waterbronnen en de mooiste meren.
Wijngebied Brda
Met uitzichten over wijngaarden, op kastelen en middeleeuwse dorpen, waan je je in het Sloveense Brda, het Toscane van Slovenie. Helemaal in het oosten van Slovenië ligt de regio Podravje – waar Brda in ligt – en is alles wat je van een romantische wijnstreek verwacht. Glooiende heuvels, pittoreske heuveltopnederzettingen, kronkelende panoramawegen, oude cultuursteden en als hoogtepunt de ongekend goede witte wijnen. Het gematigde klimaat en de unieke bodem zijn ideaal voor de productie van aromatische, rijke witte wijnen. In de hoofdstad van deze Regio: Maribor, staat de oudste wijnstok ter wereld. Stara Trta (De oude wijnstok) is 440 jaar oud en staat sinds 2004 beschreven in het Guinness Book of Records.
Velika Planina
Vanuit het kleurrijke stadje Kamnik nemen we de gondel naar boven voor een hike door Velika Plenina. Dit is een dorpje met 50 herdershutten die samen één van de best bewaarde herdersnederzettingen van Europa vormen. Ze leven in kleine hutten omringt door koeien. Nog steeds gaan de koeien zomers naar de top van de berg om te grazen en betere melk (en uiteindelijk kaas) te produceren. Reikend tot een hoogte van 1660 meter ligt Velika Planina als een zonneterras aan de voet van de Kamnische Alpen bergtoppen. Het karstplateau is rijk aan dolines, zinkgaten en grotten en wordt voor het grootste deel bedekt met dennen, gras, dwergsparren en rododendrons. Vooral het verre uitzicht vanaf Velika Planina is fantastisch en het is de ideale wandel, mountainbike en langlauf bestemming. Overigens vind je er ook een berghut met lokale Sloveense gerechten.
Lees ook: De route voor de ultieme roadtrip door Slovenië
Bovec en de Soča rivier
Wil je avontuur en zie je het wel zitten om te gaan raften? Dan is Bovec je plek. Bovec is het outdoorcentrum van heel Slovenie en vanuit hier kun je tours boeken om te kajakken, rafen, canyoning, mountainbiken en zelfs zweefvliegen of paragliden. De Soca rivier is de smaragdkleurige rivier – ongeveer 137 km lang – die vanuit de Alpen naar het zuiden van Slovenie stroomt. Soms is de rivier ruig, en soms juist heel rustig. Een ding is zeker, zo’n fel-blauwe-groene heb je hoogstwaarschijnlijk niet eerder gezien.
De Postojna grotten
Ooit bezocht ik de druipsteengrotten in, ik geloof, Luxmburg, en vond dat toen al indrukwekkend. En toen zag ik de Grotten van Postojna, beter bekend als Postojnska jama. Deze grotten maken deel uit van het langste ondergrondse grottenstelsel (20570 m2) in Slovenië en sommige worden tot de mooiste ter wereld gerekend. De schat heeft Slovenië te danken aan het Karstgebied dat rijk is aan poljes, dolines, zinkgaten, ondergrondse rivieren, meren, stalactieten en stalagmieten. Jaren geleden begon ik een stenenverzameling en nog steeds vind ik gesteentes interessant (ik weet álles van Geoes, Agaath & woenstijnroos!). Een feest om door de bijzondere grotten van Postonjna te lopen. Ook als je niet zo in-to gesteentes bent is dit een must om te doen in Slovenië. De belangrijkste inwoner van Postojnska jama is de Olm (Proteus anguinus), bekend als de menselijke vis. Het is een zeldzaam diertje die uitsluitend in de karstgrotten langs de Dinarische kust voor komt.
Vintgar Kloof
De Vintgar kloof is een kloof waartussen je kunt wandelen. Pas in 1891 werd de kloof ontdekt door een drietal mannen. Zij vonden het er zo bizar mooi, dat ze het toegankelijk wilden maken voor iedereen. Twee jaar na dato werd de kloof geopend voor publiek. Je loopt langs een houten pad langs steile rotswanden en de Radovna rivier met 100 tinten groen en blauw. Duizenden jaren lang heeft deze rivier het kalksteen uitgesleten en op deze manier is de kloof gecreëerd. Aan het eind van de route ligt de Šum-waterval die een spectaculaire 16 meter hoog is. De entree voor de wandeling is vier euro.
Vipava Vallei & de kust
Ze maken er goede (rode) wijn, er hangen overal granaatappels, de zon schijnt er & het is er buitengewoon mooi. Groen (ja weer), bergachtig, Mediteriaans, een beetje Italiaans. Een plek die je eigenlijk niet in woorden vast kunt leggen maar waar je doorheen moet rijden, moet wandelen of fietsen. Ook schijn je er de Vipava cave te hebben, grotten waarbij je een enorme blauwe poel vindt
Slovenië heeft de pech dat Italië en Kroatië vele stukken kust hebben ‘ingepikt’ maar het geluk tussen deze twee landen in te liggen en daardoor een fijne mengelmoes te zijn. Een mengelmoes van oude Venetiaanse stadjes en warme invloeden van Kroatië. Slovenië heeft slechts 46 kilometer kust maar het is wel écht een pareltje. Met mooie plekken als Piran & Izola die me verstelt doen staan.
Lees ook: De kust van Slovenië: bezienswaardigheden in Piran en omgeving
Lake Bohinj & Bled
Lake bled ligt niet ver van Radovljica maar rijd je een stukje verder dan kom je uit bij het rustige en misschien wel mooiere Lake Bohinj. Het grootste meer van Slovenië ligt gevangen tussen hoge bergen. Het doet Oostenrijks en misschien wel Nieuw Zeelands aan, zo mooi. Het Meer van Bohinj ligt in de vallei van Bohinj in de regio Gorenjska, helemaal in het noordwesten in Slovenië. Het meer is met circa 3,18 km² het grootste meer van het kleine land. ’s Zomers kun je hier hiken, paragliden, zwemmen, varen en vissen.
Het meer van Bled is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Slovenië, te herkennen aan het kleine eiland met kerk ten midden van het meer. Het is sprookjesachtig gelegen omringt door groene heuvels en (in de winter en voorjaar besneeuwde) bergen. Het eilandje bereik je peddelend met een boot of met surfplank (suppend). Op een uitstekende rots naast het water staat het kasteel van Bled. Volgens bronnen stamt dit kasteel uit de 11e eeuw, waarmee het de oudste vesting van Slovenië is. Bij het kasteel heb je, naast een prachtig uitzichtpunt, ook een museum. Hier leer je meer over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw.
Tolmin Kloof
Nou ben ik altijd wel iemand die last heeft van hoogtevrees, maar na het zien van de Tolmin Kloof al helemaal. Met een gids gingen we op pas het bos in, op zoek naar de 200 meter lange kloof. Wij deden een soort off-road wandeling, maar er loopt ook een pad die voor iedereen goed begaanbaar is. Je betaald vier euro om het park netjes te houden. Het pad langs de Tolminka kloof loopt door een aantal tunnels en eindigt boven een thermale bron. Het water van deze bron is 10 tot 15 graden warmer dan dat van de Tolminka. De kloof is ontstaan door de kracht van het water dat uit de Sloveense Alpen naar beneden stroomt. Dit is het diepste punt van Triglav Nationaal Park.
Lees meer: Bijzonder overnachten bij Gostilna Repnik
The post 10 x de mooiste natuur in Slovenië: Over bossen, watervallen, bergen en meren appeared first on .